ARUBA

 

Het gebruik van een Drone is toegestaan op Aruba. 

 

Maximum take-off gewicht: Geen limiet
Maximum hoogte: 120 meter

Maximum horizontale afstand: VLOS, hou de drone in het zicht. 

Verzekering: aangeraden

Luchthaven/Helipads: Hou 4 km afstand

Minimum leeftijd:

Brandplaatje: 

Nachtvluchten: Niet toegestaan.

Verboden: Niet boven mensen, dieren, gebouwen, stranden, militaire schepen/voertuigen/gebouwen, regeringsgebouwen.

 

Handige link: Aruba’s Department of Civil Aviation: dca@setarnet.aw / +1 297 583 2665

Contact informatie: dca@setarnet.aw / +1 297 583 2665

 

Bereikbaarheid tijdens drone operatie:

Het Department of Civil Aviation Aruba vereist altijd dat de drone-operator een lokale mobiele telefoon heeft voor het geval de Control Tower dringend contact moet opnemen met de drone-operator tijdens de drone-operatie. De verkeerstoren kan geen internationaal telefoongesprek voeren, omdat een dergelijk internationaal nummer niet kan worden geaccepteerd. Het telefoonnummer dat je moet opgeven moet een lokaal mobiel nummer zijn. Als je hier niet aan voldoet zou je onbereikbaar zijn tijdens de drone-operatie en de DCAA zou in dit geval geen vergunning kunnen verlenen.  

Er is een mogelijkheid om een ​​mobiele telefoon te verkrijgen (huur) of een lokale chip te kopen tegen een zeer goedkope prijs bij de lokale telecommunicatiebedrijf SETAR, dat een filiaal op de luchthaven heeft. Je kunt contact opnemen met hun helpdesk via sysop@setarnet.aw of telefonisch op (297)583-4000 en het benodigde met hen regelen. Je kunt ook bij het hotel navragen waar je verblijft, en wellicht kunnen ze je hierbij helpen.

 

Toestemming verkrijgen:

Van te voren contact opnemen met de DCAA, neem dan contact op met Willem Vrolijk op telefoonnummer 5232665 ext. 677, f e-mail: willem.vrolijk@dca.gov.aw of Anthony Kirchner op telefoonnummer 5232665 ext. 672, e-mail: 

Voor alle dronevluchten is toestemming van de DCAA vereist. Om dergelijke toestemming te ontvangen, moet de volgende informatie minstens één werkdag vóór de datum van de activiteit bij de DCAA worden ingediend: De naam van de persoon of het bedrijf, waarop de toestemming zal worden verleend; Het type drone dat zal worden gebruikt; Het doel (of de intentie) van de gevraagde drone-exploitatievergunning; De maximale hoogte waarop de drone zal worden geopereerd; De naam van de drone-operator; Een lokaal mobiel telefoonnummer (internationaal nummer wordt niet geaccepteerd) waar de operator tijdens de operaties kan worden bereikt door de verkeerstoren; De drone-operatie-site; De datum, tijd en duur van de drone-operatie. Drones die hoger dan 200ft willen vliegen moeten een extra toestemming vragen aan de DCAA. De drone-operator moet de visuele zichtlijn (VLOS) behouden tijdens het bedienen van een drone. Bij gebruik van de "First Person View (FPV) -technologie, zal een tweede persoon als waarnemer optreden.

 

  • Werk nooit in verboden of verboden zones, vooral niet in de buurt van de luchthaven (niet binnen 4 kilometer).
  • Nooit opereren in de buurt van vliegtuigen, over groepen (accumulatie) van mensen, stadions of sportevenementen.
  • Nooit werken in de buurt van hulpdiensten, zoals branden, ongevallen, enz.
  • Nooit opereren onder invloed van alcohol of drugs.
  • Bedien je drone nooit op een manier die mensen of eigendommen in gevaar kan brengen.
  • Bedien je drone nooit bij regenachtig of stormachtig weer of bij extreem weinig zicht.
  • Bestuur je drone nooit 's nachts.
  • Vlieg nooit over privébezit  en hou de privacy wetten in acht. 
  • Alleen drones die werken op de frequenties 2.4 en 5.8 GHz mogen op Aruba opereren.
  • De drone-operator (of -bedrijf) is wettelijk verantwoordelijk voor het veilige verloop van elke vlucht en wordt sterk aangemoedigd om een ​​verzekering af te sluiten.

 

Malmok Beach (Foto: Ton Maat)                                                        Jolly Pirates Sunset (Foto: Ton Maat)